Wednesday, June 13, 2012

My BreastFeeding Challenges

Hye uols...how ive miss to update in this mini world of my online diary heheh...considered that way i guess..mind my hecticness tak menyempat2 nak update aper2...anyway im back hehe(cheh terasa mcm org glamourlak...yeker glam???)anyway to all the simplynadhoney readers..hope u guys in pink of health+ceria2 selalo..so this post patutnyer dah dipostkan earlier this week tgk2 dah type panjang2 tak dpt nak post pulak...tak ker emo,so kener retype balik dgn ayat yg baru tp ttp guner pic yg samer...heheh...well today nak citer about my breastfeeding(BF) challenges...aperpun2 nad syukur sgt Amani when 1st time bg Cik B dier pandai latching...so awal2 tu colustrum dpt jugak nad bg kat Amani minum...tp maslhnyer is after that when production susu takder and sket...mmg tersgt la risau...sbb tu amani asyik2 nak suck ajer Cik B(maybe dier tak kenyang kot)so after dah blik umah pun keadaan still the same...susu kuar sket ajer tak sampai 1oz pun yg kuar walaupun after berurut time pantang(selepas urut tu aderla sket..then hri2 berikutnyer kosong/sket sgt)sampai there's one day Amani lapar sgt sbb both Cik B mmg takder susu..ended up bg dier minum air kosong..byk jugak dier minum..disebabkan tu perut dier terus kembung...kesian tgk Amani coz she was so hungry tp mama dier takleh nak provide susu utk dier...and bcoz of my stress+emo...nad sampai salahkan pump yg nad guner...nad guner Medela Freestyle..sampai nad think kalo guner Manual Pump maybe susu kuar byk...Mr R pun ckp kat nad.."if u tukar pump pun tak semestinyer susu byk...skang u sabar ajer and teruskan pump" hehe kener lak sound gan Mr R..sbb nad dah emo2 suruh tukar pump lain...alhamdulilah after mndpt info2 dri blog mummy's(best sgt tgk dieorng byk susu time pantang but not me),friends yg support BF and Mr Google..nad eatla makanan yg boleh menambahkan stock susu nad..mcm mkn lobak putih,minum horlicks,doing "Power Pumping" which is pump both of your Cik B about 10minits then stop for 10minits and pump balik 10minit continue the routine until 1hour..buat dlm baper hari  dan pada waktu yg samer..cth if u guys wat Power Pumping harini pukul 10am so the next day pun buat PP  kul10am(insyallah ader hasilnyer nanti) and ambik supplemen Shaklee 3M (for BF)+drink alot of water..hasilnyer susu nad semakin hari..makin bertambah...the moral of the story is BE PATIENT!!! susu tu ader just nad kener wat study and consume aper yg boleh menambahkan susu+direct feed kat BB+pump sekerap mungkin every 2hours(samapi skang kat ofis pun pump 3kali sehari..takleh la every 2hours nanti kejer tak terbuat pulak hehe)so skang nad HAPPY sgt coz can make ARISSA AMANI happy with joy dgn susu yg ader...nad hope all mothers2be..and mothers2 yg tgh strive utk tambahkan susu bykkan bersabar,berusaha and berdoa supaya supply susu kiter cukup utk bb kiter..hope aper yg nad bg ni boleh la membantu..uols sedikit sebyk yerk...

my new best friend for now...hope penghasilan susu makin bykler day by day

stock yg sempat dibuat while time pantang..walaupun tak baper byk at least ader for lil amani:)

hasil pump of the day while time pantang...alhamdulilah syukur...

Skang kalo nad pump alhamdulilah dptler dlm 15oz..atau 13oz..for a day kat ofis(3kali pump)...as my friend said susu kiter akan bertambah after berpantang mengikut pada kadar bb kiter minum and as for now Amani sekali minum 3oz....mari kiter tgk ketembaman dier heheh....
-
-
-
-
-
lil Arissa Amani yg semakin tembam membam

10 comments:

Riana said...

salam nad..alhamdulillah byk susu utk anak awak.hope sy pun mcm tu nt..keep on update ya!

SiMply NaD'Honey said...

riana:heheh u bkl mummy2be..congrats tau...insyallah riana akan dpt byk susu gak...aper2 pun berusaha and berdoa...yup2...thanks dear...for sure i will try update :)nice to know new friends

Juliet said...

Chaiyok nad!! :D

Aku pon tgh usaha memperbanyakkan susu (rasanya mmg dah byk tp tetap tak puas hati hahaha)

Aku buat jugak PP, tp kekdg kemalasan tahap badak.. buat tak konsisten. Hari ni pump kol 8pg, esok lari timing kol 10pg lak. Huhu~

Pastu.. konon nk wat PP.. sepatutnye sejam.. aku buat 10 minit pump.. 10 minit rehat.. 10 minit pump balik.. pastu dah :)) Malas kan? Kan? Pastu berharap susu sekali pump dapat 20 oz. Apecer?! :P

Betul eh.. Kawan aku pon cakap.. production susu akan makin bertambah bila lepas pantang. Sebab ikut demand baby ;) Lega dengar..

PS : Nad, ko simpan susu dlm storage bag tu tak membazir ke? Frozen? Org ckp susu frozen kena guna dlm masa 24 hours. Aku simpan dlm storage bottle ikut byk mana baby minum..

SiMply NaD'Honey said...

juliet:heheh elle...ko kner konsisten wat PP jgn malas2..tp mmg betul lps ko berpantang susu tu akan byk ikut pd demand anak ko yupp..owhh mmgla dikatakan bazir gak sbb bag tu pakai sekali ajerkan...aku before this tak beli baper byk sgt botol..and kalo guner botol byk mkn space..yg semua stock tu aku simpan dlm deep freezer so boleh simpan selama 6bulan..tu yg aku tak risau..skang ni dah start kjer kuar ajerla baper pack..ltk kat fridge before warmnkan yup2..skang gigih mengepump gak lg

Lady Vanilla said...

nad!!!
keep on breastfeeding,dini pun penah nak salahkan pump macam nad,sampai dini beli 3 different pumps...which eventually i end up soing marmet all the time...=)...nanti nad mesti bertambah production nye....dun worry cuz amani got a supermom like u,=)

SiMply NaD'Honey said...

lady vanilla:heheh dini...pun supermom gak...hehe tuler nasib baik nad tak tukar pump...if kiter bersabar and wat research about it for sure ok kan??so cyayok to you to dini heheh...hope kalo time fasting month pun kiter nyer production ttp maintain hheheheh:)

Juliet said...

Oh ade deep freezer. Kelas! Hihihi. Aku harap susu bertambah la pas berpantang. Sebab baby aku tak DF. Aku totally EP Mom.

Kwn aku ckp memang lain EP Mom dgn DF. EP mom kena lebih rajin tapi.. teeett. Hahaha! Camne nk buat stock, aku pump je baby nk minom. Haha! Tak dan nak simpan stock. Currently pon cume ade 7 bottles je kat fridge bhgn atas tu. Tahan 3 bulan consider ok la kot :P

Btw nad, aku pelik.. nape ko kasi Amani air kosong mase susu ko belom ade? Bukan ke doktor dah pesan, baby 0-6 months only boleh minum susu. Nape tak kasi ke Amani FM sementara susu ibu ko nk terhasil.. Aku lak yg kesian. Hahaha..

SiMply NaD'Honey said...

juliet:elle..takper2 ko just truskan pump ajer...setiap kali ko pump dpt pnuh tak?ko pun jgn risau nanti ko dah naik kjer imaani akan minum 3oz sekali minum tau time dier age mcmni...sbb amani pun mmg minum within that range kalo terlbh ajer..dier akan muak..mcm anak aku mengalami lactose intolerence tau so dier akan tend utk consume susu lbh dr sepatutnyer tp aku gan mak akau ajar dier minum susu yg mmg cuckup utk dier...so dier dh biaser2la dlm baper hrni..owhh yg psl air kosong tu sbb aku mmg tak belikan aper2 susu FM..aku raser cik b aku ni bkn susu dier kering tp sket sgt mcm titik ajer kot...so yg aku bg dier minum air putih tu sbb ader stu mlm nak tdo tu..dier nangis ajer mcm tak cukup susu..aku gan takder bli susu FM nyer bg gakler air putih aslakan dier raser knyang...sbb before this walaupun susu aku tu sket dier tak nangis mcm stu mlm tu..mlm tu mmg dier nangis kaw2 tu yg bg gak air suam supaya dier raser knyang..and dier snyapp ahh smpai tertdo...tp dier kembungla..kesian aku tgk..nasib baik lps tu aku pump2 alhamdulilah dptler susu tak smapi 1oz..bg kat dier yup2(and ader kwn aku nurse kat ijn ni...dier lagsung susu takleh produce tau time after deliver dier bg anak dier minum air kosong..before beli FM)

aTy _faRed~ said...

saye lambat tau pasal power pumping tu..rasenyer dah sebulan pantang baru tau..kire dah masuk bulan ke-2 baru buat stock susu banyak2..rugi tak buat awal2 dulu..pernah siap hampir putus asa tau bile pam2 tak nak kuar banyak..huhu..

SiMply NaD'Honey said...

aty:takper dpt thu lambat at least we knowkan...and its not to late to do it...yup2..jom kiter samer2 mnjadi ibu yg sentiaser pump for their children di office hehe...hehe gudluck k